Kofeiini ja tanniini kylmässä ja kuumassa teessä

Kofeiini ja tanniini kylmässä ja kuumassa teessä

Kofeiini

Kofeiinin vaikutus on kaikille tuttu: se piristää ja virkistää. Kofeiini onkin luonnollinen piriste, jota löytyy useimmista juomiin käytetyistä kasveista, kuten kahvista, teestä ja kaakaosta.

Kofeiinin määrä teessä vaihtelee teelajin, kasvatustavan ja tuotannon mukaan. Esimerkiksi mustat teet ja vihreä matcha-tee sisältävät huomattavasti enemmän kofeiinia kuin muut teet. Voit myös itse vaikuttaa kofeiinin määrään siinä vaiheessa, kun alat valmistaa teekupillista

Tavallisesti teessä on noin 6-28 milligrammaa kofeiinia yhtä desilitraa kohden. Muuttamalla lämpötilaa ja haudutusaikaa, kofeiinipitoisuus teessä muuttuu. Eniten kofeiinia saa hauduttamalla teetä pitkään kuumassa vedessä. Lämpö vapauttaa kofeiinia, ja mitä pidempään tee on lämpimässä, sitä pidempään kofeiinia ehtii vapautua.

Teen uuttaminen kylmällä vedellä ei päästä yhtä paljon kofeiinia teehen. Määrä saattaa pudota kolmanneksella tai jopa puolella lämpimässä uutettuun teehen nähden. Tämä tarkoittaa noin kahdesta kahteenkymmeneen milligrammaa desilitrassa.

Jos haluat juoda lempiteetäsi aamuin-illoin, säädä kofeiinin määrää helposti: aamuisin kuumana ja iltaisin kylmänä. Tähän tarkoitukseen sopivat muuten parhaiten Hot’n’Cold -teemme, jotka valmistuvat nopeasti sekä kuuman että kylmän veden avulla. Löydä uusi lempiteesi!

Tanniini

Tanniineista tulee ensimmäisenä mieleen viini, mutta sitä on myös teessä. Tanniini on fenolista uuteainetta, jota on monissa kasveissa kuten viinirypäleissä, pähkinöissä ja teepensaan lehdissä. Yhdiste siirtyy teen lehtien mukana juotavaan teehen asti. Ei siis ole ihme, jos teessä maistaa vivahteen viinimäistä kuivakkuutta.

Tanniinit ovat kasvavissa ja kypsentämättömissä teen lehdissä eri muodossa, katekiineina. Kun lehtiä kuumennetaan, esimerkiksi kuumassa vedessä, tanniinit tulevat esiin. Tämä ei välttämättä ole huono asia, sillä tanniinit kuuluvat antioksidantteihin, jotka puolestaan edistävät kehon puolustuskykyä.

Tanniinisuus maistuu suussa paitsi kuivalta myös kitkerältä. Sen saattaa huomata ikenissä asti kiristävänä tunteena. Kuumassa teessä tanniinisuus tulee herkemmin ja voimakkaammin esille kuin kylmäuuttamalla valmistetussa teessä.

Lempeämmän maun teehen saa siis kylmäuuttamalla. Katso ohjeemme täydelliseen Cold Brew-teen valmistamiseen.