Hiilijalanjälki ja päästöjen hyvittäminen

Olemme Nordqvistilla kiinnittäneet huomion teen päästöihin, niiden vähentämiseen ja hyvittämiseen. Tavoitteemme on tuottaa ja valmistaa herkullista teetä mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti.

Mitä on hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki pitää sisällään kaikki tuotteen kasvattamiseen, pakkaamiseen ja kuluttamiseen liittyvät päästöt. Ne koostuvat hiilidioksidista, mutta myös muista kasvihuonekaasuista, kuten metaanista ja dityppioksidista. Muut kasvihuonekaasut muunnetaan hiilijalanjälkeä laskettaessa hiilidioksidiksi vertailun helpottamiseksi.

Hiilijalanjäljen voi laskea erilaisille teoille, palveluille ja tuotteille, kuten vaikkapa syödylle aterialle tai autolla ajetulle matkalle. Yhden tuotteen tai teon hiilijalanjälki on kaikista sen aiheuttamista kasvihuonekaasuista yhteenlaskettu ja hiilidioksidiksi muunnettu määrä päästöjä. Jos ajatellaan vaikkapa yhtä teekupillista, sen päästöt koostuvat teen kasvatuksesta aina veden keittämiseen saakka.

Mistä teen hiilijalanjälki koostuu ja miten sitä voi pienentää?

Vähennämme hiilijalanjälkeämme kaikista tehokkaimmin, kun kehitämme tuotannon puolta. Siksi käytämme monipuolisesti uusiutuvaa energiaa tuotteidemme valmistuksessa. Vesivoima, biopohjaiset polttoaineet ja aurinkopaneelit siivittävät ekologisempaa teetä. Nurmijärven tehtaamme toimiikin täysin uusiutuvalla energialla.

Teen hiilijalanjälkeen vaikuttavat myös sen pakkausmateriaalit. Siksi kiinnitämme huomiota pakkausten kierrätettävyyteen. Teepusseina on käytetty valkaisemattomiin filttereitä, joiden kiinnittämiseen ei ole käytetty niittejä. Ne voi laittaa sellaisenaan biojätteeseen. Ulkopakkaus taas on valmistettu kartongista, ja sen voi kierrättää muiden kartonkipakkausten tapaan.

Omassa keittiössä voi vaikuttaa suuresti teekupillisen lopulliseen hiilijalanjälkeen. Yllättäen veden keittäminen voi nostaa teen hiilijalanjälkeä puolella.Tärkeintä olisi keittää vettä vain tarvittava määrä. Helpoin tapa vähentää oman arjen hiilijalanjälkeä onkin mitata teevesi vaikkapa oman lempikupin avulla.

Aurinkoenergialla tuotettua teetä

Kun Nurmijärven uusi tehdas avattiin, siirryimme käyttämään uusiutuvaa energiaa. Katolle asennettiin aurinkopaneeleja, joiden avulla hyödynnämme auringonvaloa energialähteenä. Näin tuomme kestävää kehitystä jokaiseen teehetkeen aivan uudella tasolla!

Nordqvistin aurinkopaneelit antavat meille hyödyllistä tietoa. Helmikuuhun 2020 mennessä olemme säästäneet aurinkopaneelien avulla jo yli 16 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä ja yli 50 puuta. Paneelit imevät aurinkoenergiaa suorasta valosta, mutta myös hajasäteilystä. Sitä tulee ilmakehästä ja pilvistä sekä maasta, kun suora auringonvalo heijastuu niistä. Suomessa saadaankin paljon hajasäteilyä osakseen, vaikka suoraa auringonvaloa voi ajoittain olla vähemmän. 

Se, miksi panostamme kestäviin energiaratkaisuihin, on halu tuoda saataville vastuullisesti valmistettua teetä. Kuluttaja ei voi tehdä vastuullista valintaa, ellei vastuullista vaihtoehtoa ole saatavilla. Me varmistamme, että oikea ratkaisu on tarjolla – ja vieläpä hurmaavalta maistuva sellainen. 

Päästöjen hyvittäminen

Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi sitä voidaan hyvittää. Hyvittämisellä tarkoitetaan päästöttömyyden edistämistä oman toiminnan muuttamisen lisäksi. Esimerkiksi lentomatkojen hyvittäminen on käymässä tutummaksi. Hyvitys tarkoittaa käytännössä vaikkapa erilaisten ilmaston hyvinvointiin tähtäävien projektien rahoittamista.

Tehdäksemme Nordqvistista entistä kestävämmän teetalon, hyvitämme teen hiilijalanjälkeä Nordic Offset -yrityksen kautta.Luonnon Tee -sarjan teen ja rooiboksen hiilijalanjäljet hyvitetään kokonaisuudessaan.

Nordic Offset -yrityksen kautta olemme mukana Intian Namakkalissa sijaitsevassa jäte-energiaprojektissa, joka muuntaa vuodessa jopa 120 000 tonnia kanojen kuivikkeita sekä tärkkelys- ja sokeriteollisuuden orgaanisia jätteitä uusiutuvaksi sähköksi.

Projekti tukee suuren teentuottajamaan paikallisia pienviljelijöitä kestävän maatalouden toteuttamisessa. Käyttämättömästä, tilaa vievästä jätteestä valmistetaan biopohjaista sähköä ja samalla ehkäistään metaani-päästöjä ilmassa sekä tarjotaan työpaikkoja paikallisille.

Teen hiilijalanjälkeä voidaan siis pienentää monilla tasoilla ja tavoilla sekä meillä Nordqvistilla että kotikeittiössä. Ota ensimmäinen askel ekologisemmalla tiellä ja nauti kupillinen hiili-hyvitettyä Luonnon teetä.