Matcha teen valmistus

Matcha teen valmistus

Näin onnistut

Matchan valmistaminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta pieni vaiva palkitsee! Matchaa ei keitetä teepusseissa, eikä teen lehdistä vaan se liuotetaan veteen jauheena. Lopputulos on sileä ja maku täydellinen.

Seuraa ohjeitamme, ja nauti tee-elämyksestä matchan parissa. Jutun lopussa vinkkaamme, millä joka-keittiön välineillä teen valmistus onnistuu, mikäli et omista perinteisiä valmistusvälineitä.Ohjeet

1 annos

Tarvitset:
Laakean kulhon tai mukin
Chasen-vispilä
1 mitallinen matchaa (esim. Riku Matcha)
3 dl keitettyä vettä

Valmistus:

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada puolet käyttämääsi astiaan ja anna sen lämmetä. Laita myös chasen pehmenemään veteen. Anna lopun veden jäähtyä noin 2 minuuttia, jotta lämpö laskee 80 asteen tienoille.
  2. Kaada vesi pois astiasta ja kuivaa se huolella, jotta matcha-jauhe ei jämähdä pohjaan. Mittaa matcha-jauhe kulhoon. Voit halutessasi siivilöidä jauheen.
  3. Kaada pieni määrä vettä kulhoon matcha-jauheen päälle. Ala sekoittamaan chasenilla, kunnes jauhe ja vesi ovat sekoittuneet tasaiseksi. 
  4. Lisää loput vedestä. Veden määrällä voit itse määritellä, kuinka vahvaa matchaa haluat! Käytä vähän vettä vahvaan teehen ja enemmän mietoon.
  5. Vispaa teetä chasenilla nopeasti edestakaisin, kunnes pintaan muodostuu kermaista vaahtoa.

    Vältä koskettamasta chasenilla astian reunoihin, jotta se ei vahingoitu. Nauti saman tien.

Vinkki! Voit valmistaa matchan erillisessä astiassa ja kaataa sitten lempi-mukiisi. Lämmitä myös tarjoiluastia kuumalla vedellä.Välineitä teen valmistamiseen

Chasen

Chasen on bambusta valmistettu, hieman kellon muotoinen vispilä. Sen tärkein funktio on poistaa paakut ja vaahdottaa teen pinta. Tavallinen vispilä kelpaa tähän tarkoitukseen myös, samoin maidonvaahdotin. Hätätapauksessa haarukka ajaa asian, vaikka ei ehkä muodosta yhtä herkullista vaahtoa.

Matcha-mitta

Mitta on valmistettu bambusta ja se muistuttaa hieman minikokoista jääkiekkomailaa. Sen avulla mitataan perinteisesti jauheen määrä. Teelusikalla yksi mitta on 0,25 tl.

Matcha mittalusikalla annostelet juuri sopivan määrän jauhetta.

Ei välineitä? Ei hätää

Jos et halua hankkia kaikkia valmistukseen tarvittavia välineitä heti, voit helposti korvata ne jokakodin välineillä. Saat hyvää teetä, vaikka osa valmistuksen perinteistä jää pois.Säilytä matcha oikein

Kun olet avannut matcha-paketin ja päässyt jauhetun teen makuun, haluat varmasti säilyttää sen oikein. Siten teenautinto jatkuu pidempään ja joka kerta yhtä maukkaana. Seuraa näitä helppoja tapoja säilyttää tee mahdollisimman hyvin.

Tiivis paketti

Matcha vihreä tee myydään jauheena. Kun avaat pakkauksen, saatat huomata, että vihreä teejauhe on herkkä pöllyämään. Lisäksi auki jätetty paketti jättää teen maut ilman ja kosteuden armoille. Sulje siis astia aina mahdollisimman tiiviisti jokaisen käytön jälkeen. Näin herkku ei pääse karkaamaan.

Poissa auringosta

Tärkeintä on säilyttää teepurkki poissa suorasta auringonvalosta. Vaikka säilytysastia olisi tiiviisti suljettu, auringonotto haihduttaa matchan aromeja tehokkaasti. Parhain tapa on sijoittaa se ovelliseen kaappiin.

Kylmässä ja huoneenlämmössä

Jos säilytät matchaa jonkin aikaa ennen ensimmäistä käyttöä, säilytä avaamaton paketti jääkaapissa. Kylmässä tee kestää pidempään. Ensimmäisen avaamisen jälkeen huoneenlämpö sopii säilytykseen yhtä hyvin, sillä jääkaapissa avattu teepaketti todennäköisesti vain imee itseensä muiden ruokien aromeja.

Keittiö ei ole ihanteellinen

Keittiö vaikuttaisi luontevalta paikalta teen säilyttämiseen, mutta siinä on omat ongelmansa. Keittiössä säilytetään mausteita ja muita ruoka-aineita, joiden maut voivat huomaamatta tarttua myös jauhemaiseen teehen. Vannoutunut teen harrastaja laittaa matcha-paketin mieluummin vaikka kirjahyllyyn.

Noudattamalla näitä vinkkejä varmistat, että matcha säilyttää makunsa viimeiseen teekupilliseen asti. Tavallisesti vihreä tee säilyy noin vuoden siitä, kun se on valmistettu. Mutta toki säilyvyys riippuu myös siitä, kuinka usein maltat olla valmistamatta kuumaa, vaahtoavaa matcha-kupillista!