Matcha tee tietoutta

Matcha tee tietoutta

Perinteikäs vihreä tee

Matcha on vihreää teetä, jota valmistetaan tee-kasvin lehdistä jauhamalla. Sitä on perinteisesti käytetty japanilaisissa tee-seremonioissa, mutta nykyään matchaa nautitaan niin arjessa kuin juhlassakin eri puolilla maailmaa.

Erilaiset tavat hyödyntää matchaa ruoissa ja juomissa ovat nostaneet suosiotaan jatkuvasti. Matcha voidaan nauttia teenä tai lisätä makua ja väriä antamaan esimerkiksi kakkuihin.

Matcha eroaa muista tee-lajeista kasvatuksensa, valmistustapansa, makunsa ja sisältämiensä ainesosien puolesta. Matchalle on ominaista:

  • kirkkaan vihreä väri
  • jauhemainen, pöllyävä koostumus
  • makeahko maku.

Matchan ominaisuudet

Matcha on hyviltä ainesosiltaan rikas tee, mikä johtuu osittain teen kasvatuksesta ja osittain sen valmistuksesta.

Matchassa on runsaasti kofeiinia. Koska jauhemainen tee sekoitetaan sellaisenaan veteen, kaikki tee-lehtien sisältämät ainesosat tulevat juojan käyttöön. Muissa tee-lajeissa osa jää väistämättä teelehtiin.

Matcha sisältää elimistölle hyödyllisiä ainesosia, kuten vitamiineja ja katekiinia. Ne vahvistavat vastustuskykyä, ja voivat olla avuksi muissakin asioissa. Lue lisää matchan ainesosista ja hyödyistä:

matcha teejauhe


Matchan käyttäminen

Matchasta voidaan nauttia erilaisissa juomissa, ja sitä voidaan lisätä myös ruokiin ja jälkiruokiin. Matchan maku tuo tuttuihinkin ruokiin uusia vivahteita samalla, kun kirkkaan vihreä väri luo visuaalista ilmettä.

Lue, kuinka valmistat nämä matcha-teen ja sitä hyödyntävät herkut:

Matcha-tee valmistetaan perinteisesti bambuvispilällä ja muilla japanilaisilla tarvikkeilla. Matcha-jauhetta mitataan astiaan veden kanssa ja sekoitetaan, kunnes pintaan muodostuu tiheä vaahtokerros. Valmistus onnistuu myös jokaisesta keittiöstä löytyvillä välineillä.

Katso, mitä ovat perinteiset matchan valmistusvälineet, ja millä ne voi tarvittaessa korvata:

Matcha-teetä myydään purkeissa tai paketeissa, josta sitä annostellaan oman maun mukaan. Avattu paketti kannattaa käyttää melko nopeasti ja säilyttää huolella. Esimerkiksi mausteet, kosteus ja auringonvalo voivat heikentää makuelämystä. 

Matcha teen valmistus 

Matchan tuotanto

Matchaa kasvatetaan tee-kasvin lehdissä, samoin kuin muutkin teelajit. Kasvatuksessa on kuitenkin vaiheita, jotka poikkeavat muista. Muutama kuukausi ennen tee-kasvien sadonkorjuuta tee-kasveja aletaan varjostaa. Näin lehdet kasvavat isommiksi ja ohuemmiksi. Samalla niihin kerääntyy hyviä ainesosia ja lehtivihreää, joka antaa matchalle sen tunnusomaisen värin.

Valmiit lehdet käyvät läpi monivaiheisen valmistusprosessin, jonka aikana ne puhdistetaan huolellisesti. Lopuksi lehdistä jauhetaan kivimyllyjen avulla tomumaista jauhetta eli matchaa.

Matchan historia

Matcha on noussut otsikoihin viime vuosina, mutta sen juomisen juuret ulottuvat lähes tuhannen vuoden taakse Kiinaan. Sieltä matcha kulkeutui Japaniin, jossa tästä pulverimaisesta teestä tuli toisaalta henkisyyden ja toisaalta vaurauden symboli.

Japanissa matchaa käytettiin teeseremonioissa. Teen valmistamisen ja nauttimisen avulla vahvistettiin ihmisten välisiä suhteita. Myöhemmin teeseremonioista on muodostunut koulukuntia, joilla on kaikilla omat tapansa pyhittää hetki matcha-teelle.

Teeseremoniassa teehen yhdistetään harmonia, kunnioitus, puhtaus ja rauha. 

Tutustu valikoimaan

Löydät verkkokaupastamme kaikki matchan valmistukseen tarvittavat välineet teejauheesta chasen-bambuvispilään. Tätä himoittua herkkua kannattaa kokeilla kotona!