Cold Brew teen historia

Cold Brew teen historia

Mistä Cold Brew -metodi tulee?

Toisin kuin voisi kuvitella, kylmäuuttaminen, eli cold brewing, ei ole viime aikojen keksintö. Teen ja kahvin valmistaminen kylmällä vedellä on ollut käytössä jo 400 vuotta sitten, ehkä aiemminkin. Nyt, kun kylmäuutettu tee on noussut trendi-juomaksi, pitkä historia saa herkullista jatkoa.

Cold brew -kahvin keksimisestä tiedetään paljon, ja sen alkuperästä on useita, kilpailevia teorioita. Kylmäuutettua teetä sen sijaan pidetään yleisesti japanilaisena keksintönä. Kun hollantilaiset purjehtivat sinne 1600-luvulla, japanilaiset valmistivat jo teetä kylmäuuttamalla.

Valmistustavan pohjalla arvellaan olevan käytännönläheisiä syitä. Veden kuumentaminen vaati paljon resursseja, kuten polttopuita ja tulen ylläpitämistä. Kylmää vettä sen sijaan oli helpompi saada ja teen valmistus voitiin aloittaa saman tien. Samasta syystä myös laivoilla suosittiin kylmänä valmistettua kahvia, jota voitiin nauttia ilman tulentekoa. Toisaalta etukäteen valmistettu kylmä kahvitiiviste voitiin nauttia kuuman veden seassa.

1840-luvulla kylmäuuttaminen otti uuden edistysaskeleen. Ranskalaiset sotilaat pitivät linnoitusta kuumassa Algerian Mazagranissa. Siellä heille tarjottiin kahvisiirappia, joka nautittiin kylmään veteen sekoitettuna. Porottavan auringon alla kylmäuutettu juoma teki sotilaisiin virkistävän vaikutuksen ja he veivät idean mukanaan Ranskaan. Näin kylmäuutetusta juomasta tuli eurooppalainen, kahviloissa tarjottava herkku.

Yli sata vuotta myöhemmin, 1960-luvulla, kylmäuutettua kahvia alettiin purkittaa ja myydä muiden valmiiden juomien tapaan. Ideaa hyödynnettiin ympäri maailmaa, erityisesti Japanissa ja Yhdysvalloissa. Todd Simmons kehitteli oman tapansa kylmän kahvin ja teen valmistamiseen. Sitä kutsutaan edelleen hänen mukaansa Toddy-metodiksi.

Kylmäuutetut juomat ovat nousseet uuteen suosioon 2000-luvulla, siis ainakin 400 vuotta metodin keksimisen jälkeen. Kylmäuutettu kahvi teki paluun jo joitakin vuosia sitten. Cold Brew -metodilla valmistettu tee on nyt kaikkien huulilla.

Hot & Cold teesarja

Me Nordqvistilla olemme kehittäneet uuden Hot & Cold -teesarjan, joka syleilee kylmäuuttamista uudella tavalla. Vaikka mikä tahansa tee voidaan valmistaa kylmän veden avulla, Hot & Cold -teet sopivat siihen parhaiten.

Tavallisesti kylmäuuttaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä teen täytyy antaa uuttua esimerkiksi yön yli. Hot & Cold -pyramiditeet valmistuvat kylmässäkin vedessä jo 10 minuutissa! Enää ei siis nopeus juurikaan erota kylmässä ja kuumassa vedessä valmistettua teetä.

Kun 60-luvulla kylmäuutetut juomat laitettiin surutta metallitölkkeihin, 2000-luvulla ympäristöasiat ovat päällimmäisenä mielessä. Siksi olemme pakanneet Hot & Cold -teet biohajoaviin teepusseihin ja FSC-sertifioituihin kartonkipakkauksiin. Näin pidämme huolen siitä, että kartongin valmistukseen käytetty metsä on hyvin hoidettua ja sen ympäristövaikutukset huomioidaan.

Hot & Cold -teesarjastamme löydät pirteät maut kuten Matcha Mojito ja Green Colada sekä tunnelmalliset Smoky Chili ja Hot Rose. Nauti mm. limen, hibiscuksen ja lakritsijuuren aromeista. Teehen voi yhdistää teehen tuoreita hedelmiä ja yrttejä, niillä luot aina uusia, omaan makuusi sopivia juomia. Kokeile myös erilaisia mocktaileja ja luo oma palasi cold brew-historiaa.