Mitä on Cold Brew eli kylmäuutettu tee?

Herkulliset Cold Brew -teet sopivat hyvin alkumaljaksi.

Kylmäuutettu, eli cold brew -tee valmistetaan ilman kuumentamista. Menetelmä poikkeaa perinteisestä jääteen valmistuksesta, jossa kuuma tee jäähdytetään jääpalojen avulla. Cold brew -valmistus on nouseva trendi maailmalla ja Suomessa. Kuumat kesäpäivät houkuttelevat viilentymään ja virkistymään teen äärellä, eivät hikoilemaan lisää.

Oletko se, joka käräyttää munakkaan ja unohtaa aamupuuron liedelle? Kylmässä odotteleva tee on unelmaratkaisu kaikille, joilla kiire on lähellä arkea. Cold brew -tee ei säikähdä odottelua. Siinä missä 10 minuuttia vaikuttaa kuuman teen makuun, 10 tuntiakaan ei pahenna kylmäuutettua teetä. Päinvastoin, yön yli jääkaapissa haudutettu cold brew -tee pääsee vasta oikeuksiinsa aamulla.

Kylmäuuttaminen

Juomien valmistaminen kylmäuuttamalla on pinnalla. Tapa ei kuitenkaan ole aivan uusi keksintö. Menetelmää on käytetty jo 1600-luvulla Japanissa ja sinnekin se tuli hollantilaisten mukana. Muutamia vuosia sitten kylmäuutetut kahvit nousivat pinnalle, ja nyt on teen vuoro.

Kylmäuutettu tee poikkeaa perinteisestä jääteestä. Tavallisesti kylmää teetä valmistettaisiin keittämällä kuumassa vedessä ja sitten jäähdyttämällä. Tämä keino voi olla nopea, mutta parasta makua se ei tuota. Kun teetä kuumennetaan ja kylmennetään, sen rakenne käy läpi kaksi äkkijyrkkää muutosta. Tuloksena teen maku muuttuu hapokkaaksi tai jopa kitkeräksi.

Kylmässä valmistetun teen maku on makeampi ja pehmeämpi. Siitä puuttuu liikaa haudutetun teen tanniinisuus. Lisäksi kylmäuutetussa teessä on vähemmän kofeiinia ja silti yhtä paljon antioksidantteja kuin kuumassa versiossa. Cold brew -tekniikka varmistaa teen hienovaraisen uuttumisen.

Valmistaminen

Cold Brew -tee valmistetaan hyödyntämällä viileää tai huoneenlämpöistä vettä. Astiaan mitataan tee, lisätään vesi ja annetaan levätä useampi tunti tai jopa yön yli jääkaapissa. Valmis tee suodatetaan ja nautitaan vaikkapa jääpalojen kanssa. Teetä voi valmistaa isomman satsin kerralla, sillä se säilyy jääkaapissa useamman vuorokauden!

Vihreä tee, rooibos, yrttitee tai oolong, pussitee tai irtotee, kaikki teet sopivat kylmäuuttamiseen. Eri makuja voi myös yhdistellä ja löytää uusia, upeita vivahteita. Teelaatu voi vaikuttaa uuttamisaikaan. Musta tee uuttuu jonkin verran kauemmin kuin vihreä. Nyrkkisääntönä yön yli uuttunut cold brew -tee on hyvää, aika voi vaihdella 6 ja 20 tunnin välillä. Tärkeintä on seurata omaa makua, ja siksi teetä voi käydä välillä maistamassakin.

Jos cold brew on sinulle jo tuttua, askel pidemmälle on ice brewing. Teetä ei uuteta edes viileässä vedessä vaan suoraan jäässä. Tee valmistuu sitä mukaa, kun jää sulaa huoneenlämmössä! Noin 30 minuutissa saa jo maistuvan siemauksen.