Opi valmistamaan Cold Brew -teetä

Opi valmistamaan Cold Brew -teetä

Cold Brew teen valmistaminen

Cold Brew eli kylmäuutettu tee vilvoittaa ja virkistää. Se sisältää vähemmän kofeiinia ja tanniineja kuin tavallinen, kuuma tee, mutta silti sen valmistus on äärimmäisen helppoa.

Kylmäuutetun teen valmistumiseen kannattaa varata aikaa, vaikka vaivaa se ei juuri vaadikaan. Kun kuuma tee valmistuu minuuteissa, hyvää CB -teetä saadaan tunneissa. Onneksi tee valmistuu kuin itsestään, kun ainekset ovat koossa.

Tämän perusohjeen avulla opit valmistamaan Cold Brew -teetä kuin ammattilainen. Saat myös vinkkejä omiin kokeiluihin. Teen juominen on ennenkaikkea maku-laji, joten vain oma teetaivaasi on rajana! Tutustu erityisesti Hot & Cold -teehen, joka sopii hyvin kylmänä tarjoiltavaksi.

4 annokseen tarvitset:

 • 6tl irtoteetä tai 3 teepussia
 • 1l huoneenlämpöistä vettä


Näillä mitoilla syntyy keskivoimakasta teetä. Valmista teetä voit laimentaa yksinkertaisesti lisäämällä vettä. Jos huomaat että teestä tulee liian mietoa makuusi, lisää seuraavaan satsiin puolet enemmän teetä.

Näin onnistut:

 1. Aloita teen valmistus mittaamalla tee kannuun tai muuhun, mielellään lasiseen astiaan. Voit käyttää millä tahansa tavalla pakattua teetä: teepusseja, teenlehtiä tai matcha-teejauhetta. Matchasta kylmäuutettu tee valmistetaan eri tavalla, vinkit ja neuvot löydät kätevästi matcha tee -sivultamme. Ihanaa CB-teetä saa käyttämällä erityisesti kylmäuuttamiseen tarkoitettua teetä. 
 2. Kaada päälle vesi. Kun käytät huoneenlämpöistä vettä, uuttuminen alkaa nopeammin. Voit käyttää myös kylmää vettä tai jopa jäätä.
 3. Peitä astia kannella tai korkilla. Jos käytät pressopannua teen valmistukseen, laita kansi kannun päälle ja paina siivilä-osaa alaspäin noin senttimetrin verran.
 4. Anna teen seisoa ensin huoneenlämmössä 15-30 minuuttia ja nosta sitten jääkaappiin. Näin valmistuminen lähtee nopeammin käyntiin. Jos sinulla on kiire, voit myös nostaa teen suoraan jääkaappiin.
 5. Tee saa valmistua kylmässä 8-20 tuntia, riippuen hieman teestä ja siitä, kuinka voimakasta teetä haluat. Karkeasti sanoen musta tee vie pisimmän aikaa, vihreä ja valkoinen tee vähiten. Voit maistella teetä, jos olet epävarma.
 6. Kun uutos-aika on päättynyt, siivilöi tee. Jotkut kaatavat teen suodatinpussin läpi, mutta myös pressopannun oma siivilä sopii.
 7. Kaada valmis tee laseihin ja nauti sellaisenaan. Kylmäuutettu tee on yleensä jo valmiiksi makeampaa kuin kuuma tee. Jos kuitenkin haluat, voit makeuttaa teetä siirapilla.

Vinkkejä

 • Kylmäuutettua teetä voi tehdä kerralla ison annoksen, sillä se säilyy kylmässä 3-4 päivää. Parasta se on heti valmistuttuaan. Ja kuka nyt jaksaisi niin kauan odotellakaan päästäkseen tähän herkkuun kiinni?
 • Kun olet valmis tutkimaan CB-teen mahdollisuuksia, kokeile sekoittaa eri tee-makuja: pistä samaan veteen esimerkiksi marjaisaa mustaa teetä ja sitruunaista vihreää teetä. Hot & Cold -teesarjassa on jo valmiiksi jännittäviä makuyhdistelmiä. 
 • Teetä mitatessa sekaan voi lisätä marjoja tai hedelmiä. Uudet, raikkaat makuyhdistelmät ovat valmiina!
 • Jos haluat tehdä kylmäuutettua teetä minuuteissa, kokeille vihreää matcha-teejauhetta. Sen valmistuksessa tarvitset hieman eri otteita kuin tässä kerrotut, joten katso ohjeet matcha teen valmistukseen