Suomalainen tee

Suomalainen tee

Suomalaisten teenjuonti on nousussa. Varsinkin laadukkaalle, eettiselle teelle ja uudenlaisille makuyhdistelmille on kysyntää. Tutun mustan teen rinnalle on noussut koko teemaailman kirjo matchasta valkoiseen teehen ja rooibokseen. Vihreää lehtiteetä nautitaan hitaalla aamiaisella ja kotimaisilla marjoilla maustettua rooibosta ennen nukkumaan menoa. Ei ihme, että teestä on muodostunut suomalainen ilmiö.

 

Kuva: Teen erilaiset valmistustavat kiinnostavat suomalaisia. Teestä valmistetaan esimerkiksi hurmaavia mocktaileja


Teen terveysvaikutukset ja erilaiset tavat valmistaa teetä kiinnostavat yhä useampaa suomalaista. Suomalainen teekulttuuri on valveutunutta, ja teenjuojat haluavat tietää, kuinka tuotteet on valmistettu. Kyse ei ole enää juomasta, jota keitetään vain kahvin korvikkeeksi. Sen sijaan teetä juodaan jokaisesta kupillisesta nautiskellen. 

Tee ei kuitenkaan ole alunperin kovin pohjoismainen juoma. Nyt kerromme, kuinka voit nauttia myös kotimaisesta teestä.

 

Mikä tekee teestä kotimaista?

Kaikki teet, kuten musta, valkoinen ja vihreä tee, valmistetaan teepensaan lehdistä. Erilaiset teelaadut syntyvät, kun teen lehdet kerätään pensaan kasvun eri vaiheissa ja niitä käsitellään eri tavoin. Esimerkiksi valkoista teetä valmistetaan uusista lehdistä tai niiden silmuista. 

Kuva: Teen lehtien poimimisaika vaikuttaa teelaatuun.


Teepensaalle suotuisimmat asuinalueet ovat pääosin Aasiassa, kuten Kiinassa ja Intiassa. Sen sijaan Suomen luonnon olosuhteet eivät kasville käy. Nordqvistille teetä tulee valikoiduilta alueilta muun muassa Japanista, Keniasta ja Sri Lankasta.

Teen pääraaka-aine saapuu siis Suomeen useinkin ulkomailta, mutta moni muu asia voi tehdä teestä suomalaista. Kotimaisuus tulee teen valmistukseen tehdystä työstä, teessä käytetyistä suomalaisista aineksissa ja kotimaisella ammattitaidolla suunnitelluista ja valmistetuista pakkauksista.  

 

Teet valmistuvat Suomessa


Nordqvist tehdas Nurmijärvellä

Kuva: Nordqvistin uusi tehdas Nurmijärvellä toimii fossiilivapaalla sähköllä. 


Teen valmistus voi tapahtua Suomessa, kuten Nordqvistin tehtaalla Nurmijärven Ilvesvuorella. Silloin tee tuodaan kasvupaikaltaan tänne Pohjoiseen. Suomalaisten ammattilaisten käsissä valmistetaan teestä ja muista raaka-aineista unohtumattomia tee-elämyksiä.  Kotimaisuus syntyy näin työn ja osaamisen kautta. 

Teen valmistus työllistää paitsi paikallisia teenkasvattajia ulkomailla myös suomalaisia teen valmistajia ja pakkaajia kotimaassa. Nordqvistilla maustetaan ja pakataan yli miljoona kiloa teetä vuosittain. 

 

Kotimaisuus maistuu marjoilta

Vaikka tee ei ole suomalainen kasvi, monet teehen lisättävät ainekset voivat olla. Teemakuihin loihditaan uusia vivahteita marjoilla, hedelmillä, yrteillä ja muilla mausteilla. Näin saadaan uniikkeja teemakuja, jotka hurmaavat kekseliäisyydellään.   Esimerkiksi Luonnon Tee -sarjan Hellä-pussiteessä yhdistyvät valkoinen tee ja luomumustaherukka. 

Kotimaiset marjat, kuten mustikat, puolukat ja tyrnit sopivat lempeästi yhteen teen kanssa. Kokeile vaikka Luonnon Tee Lempeää, jossa rooibos on saanut kaverikseen kotimaiset mustikat. Nordqvistilla hyödynnytään pakastekuivaus-tekniikkaa marjojen käytössä. Näin ne säilyttävät raikkaat makunsa ja värinsä upeasti aina juomishetkeen saakka.

Täysin kotimaisista raaka-aineista voitaisiin valmistaa niin kutsuttua yrttiteetä tai yrttihauduketta, joissa ei ole käytetty teetä lainkaan. Yrttihauduke voi sisältää esimerkiksi sitruunaruohoa, minttua ja apilaa. Näin haudukkeissa ei ole kofeiiniakaan. Tutustu Nordqvistin yrttihaudukkeisiin

 

Pakkauksissa näkyy suomalainen design

 

Kuva: Luonnon Tee -sarjan ilme on saanut inspiraatiota luonnosta.

Usein keskitytään siihen, mitä jokin tuote sisältää. Nyt kannattaa kuitenkin suunnata katse teepakkauksiin. Uusi Luonnon Tee -sarjamme on pakattu upeisiin, Suomen luonnosta ammentaviin pakkauksiin. Sarjan ilmeessä loistavat metsien ja ketojen kasvatit mustikoista koivunlehtiin. Ne on suunniteltu oman katon alla, asiakkaiden toiveita kuunnellen.  

Kotimaisuus on pureutunut pakkauksiin juuria myöten, sillä pakkausmateriaalitkin tulevat kotimaiselta valmistajalta.  Suomen luontoon kuuluu puhtaus, ja niinpä pakkaukset voidaan kierrättää kartonginkeräyksen mukana. Lue lisää Luonnon tee -sarjasta.

 

Avainlippu kertoo kotimaisuudesta

Avainlippu on merkki, joka kertoo tuotteen tai palvelun suomalaisuudesta. Se voidaan myöntää, kun vähintään 50% tuotteen kustannuksista on tuotettu tai valmistettu Suomessa. Kustannuksiin voivat kuulua esimerkiksi raaka-aineet, pakkausmateriaalit sekä henkilöstökustannukset. Yleensä Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on noin 80%

Avainlippu kertoo kotimaisesta työstä ja tarvikkeista. Suomalaisen Työn Liitto myöntää merkin tuotteelle kolmen vuoden välein. Näin pidetään huolta siitä, että merkin vaatimuksiin vastataan - ei vain kerran, vaan jatkuvasti.  

Nordqvistilla Avainlippua kantavat ylpeänä kaksi pitkäaikaista suosikkiteetä: Keisarin morsian ja Tiikerin päiväuni. Mustan teen ja sitrushedelmien aromit ilahduttavat Keisarin morsiamessa, Tiikerin päiväunet taas pitävät sisällään ruis- ja auringonkukan terälehtiä. Näitä klassikoita voi nauttia lehtiteenä ja pussiteenä. 

Tee on tullut Suomeen jäädäkseen: lämmittääkseen talvi-iltoina ja virkistääkseen kuumina kesäpäivinä. Teen käyttötavat ovat aivan loputtomat, kun teetä voidaan käyttää perinteisen kuuman juotavan lisäksi kylmänä juomana, mocktailina ja leivonnaisten piristyksenä (kurkkaa ainakin nämä matcha raaka-browniet!). Mitä me suomalaiset vielä keksimmekään?